Uczestnicy biorący udział w zajęciach w pracowni kulinarnej i gospodarstwa domowego uczą się samodzielności w dziedzinie zaspokajania podstawowych potrzeb życiowych. Poprzez wspólne przygotowywanie i spożywanie posiłków, dbałość o prządek w kuchni i jadalni utrwalane są zasady bezpiecznej i higienicznej pracy zespołowej. Uczestnicy zajęć zaznajamiają się ze sposobami przygotowania prostych dań, uczą się korzystać ze sprzętu AGD (kuchenka gazowa, piekarnik elektryczny, kuchenka mikrofalowa, frytkownica, czajnik elektryczny), zapoznają się z metodami oraz sposobami przechowywania żywności. Zajęcia prowadzone są według rytmu pór roku, dzięki czemu uczestnicy mogą nauczyć się sezonowego doboru surowców do wykonania określonych potraw, a także wykonywania potraw na specjalne okazje (dania wigilijne, wielkanocne, itp.). Samodzielnie wykonana praca uczy odpowiedzialności, pozytywnie wpływa na samopoczucie uczestników i podnosi poczucie sprawstwa i własnej wartości co jest najistotniejszym celem pracy w pracowni kulinarnej i gospodarstwa domowego.
Poniżej wybrano kilka zdjęć z przykładowych uroczystości, gdzie pyszne dania i potrawy przygotowali uczestnicy Pracowni Kulinarnej i Gospodarstwa Domowego.